Welke resolutie kan er over een HDMI kabel?

Als je een leuke film of je favoriete serie wilt gaan kijken, dan wil je die natuurlijk op de best mogelijke kwaliteit kijken. Om dat voor elkaar te krijgen moet je zorgen dat je apparatuur en de HDMI kabel zo goed mogelijk op elkaar afgestemd zijn.
Bij het bepalen van de maximale resolutie heb je te maken met 3 componenten: De TV, de kabel en het apparaat waar het signaal vandaan komt, de bron. Dat kunnen apparaten zijn zoals bijvoorbeeld je decoder of een blu-ray speler. Elk van deze 3 componenten kan er voor zorgen dat de maximale resolutie lager is dan je zou willen.
Voor de hand ligt dat de resolutie nooit hoger kan zijn dan de maximale resolutie van de TV of de bron. Als de bron dus bijvoorbeeld 720p resolutie als max heeft en de TV is 4K, dan zul je alsnog naar een 720p resolutie gaan kijken. Maar dan is er nog de HDMI kabel. Deze komt in de volgende smaakjes:

HDMI Standard

Dit is de meest eenvoudige HDMI kabel. Hij kan resoluties tot 1080i en 720p aan. Alleen de allergoedkoopste kabels zijn volgens deze specificatie gemaakt. In de praktijk zul je deze kabels niet vaak tegen komen, omdat als een HDMI kabel een beetje knap is, hij al voldoet aan de betere specificatie.

High Speed HDMI

De meeste HDMI kabels die verkrijgbaar zijn, voldoen aan deze standaard. Deze kabels kunnen 1080p, 4K op 30 Hz en 3D aan. Tenzij anders vermeld kan je er van uit gaan dat een willekeurige kabel voldoet aan deze specificatie.

Premium High Speed

Deze kabels kunnen resoluties aan tot 4K op 60 Hz. Dit zijn de duurdere HDMI kabels. Er zijn op dit moment nog niet heel veel merken die voldoen aan deze specificatie. Merken die er wel aan voldoen zijn bijvoorbeeld Supra, Monster en enkele exemplaren van Oehlbach.

48G HDMI kabel

Dit is het allernieuwste soort HDMI kabel. Begin 2017 zijn de specificaties voor deze kabel vrijgegeven. Op dit moment zijn er nog geen kabels beschikbaar die voldoen aan deze specificatie.

Ethernet kanaal

Een HDMI kabel kan ook nog wel of niet een ethernet kanaal hebben. Het ethernetkanaal is een functie die de overdracht van data mogelijk maakt. De HDMI kabel fungeert dan ook als een netwerkkabel. Je kan dan internetsignaal en data over de kabel transporteren. Een TV kan dan bijvoorbeeld via de blu-ray speler verbonden zijn met het internet.