Lamelparket: wat is het eigenlijk en waarin verschilt het met andere vloeren?

Parket is een verzamelnaam voor diverse soorten houten vloeren. Lamelparket bestaat uit drie lagen hout. Meestal zijn de onderste twee lagen van populierenhout gemaakt, en de bovenste laag van eikenhout. Bij lamelparket zal je bijna geen last hebben van krimpen, omdat de middelste laag ‘dwars’ is gelegd. Op die manier ontstaat er wrijving, en ligt het stevig verlijmd met elkaar. Maar hoe zit het met de prijs, en de verschillende soorten parket?

Prijs van lamelparket

Ten opzichte van ‘gewone’ houten vloeren is lamelparket veel goedkoper. ‘Echte’ houten vloeren zijn volledig gemaakt van eikenhout, en bij parket is slechts het bovenste laagje (van zo’n 3 millimeter dik) van eikenhout. De andere twee laagjes zijn van populierenhout, en dat is veel goedkoper. Het doet echter niet af aan de kwaliteit; lamelparket blijft gemiddeld even lang mooi als een robuust houten vloer.

Verschillende soorten lamelparket

Duoplank, dunlamel of standaard lamelparket. Het zegt je misschien niets, maar deze verschillende soorten (lamel)parket kunnen veel verschil maken. Duoplank is ongeveer 2 centimeter dik, dunlamel zo’n 1 centimeter (maximaal 10 millimeter), en standaard is ongeveer 1,5 centimeter dik.

Het dunlamel heeft een 2,5 millimeter toplaag, waardoor je het makkelijk eens op kunt schuren (als je bijvoorbeeld op de kleur bent uitgekeken). Omdat het dun lamel is, is het niet aan te raden om het op een hele harde ondergrond neer te leggen; dat slijt erg snel. Standaard lamel is wat steviger, en kun je tot wel twee keer opschuren. Duoplank is de dikste variant van het parket, en daarmee de meest stabiele en degene die je het vaakst kunt bewerken (opschuren / schilderen).

Nog veel meer opties om over na te denken

Naast de verschillende diktes van het lamelparket, moet er ook nog nagedacht worden over: of je het aan elkaar lijmt of klikt (met een kliksysteem), of je het oliet, wast of lakt en welke overige behandelingen je toevoegt. Borstelen, roken, handschrapen? Het ligt er maar net aan welke look je je vloer (en daarmee je huis) wil geven. Goed over nadenken, alles is mogelijk.